Verzetsvrouw Henriëtte Pimentel krijgt monumentale brug in Amsterdam

AT5

Verzetsheldin Henriëtte Pimentel krijgt in Amsterdam een monumentale brug naar zich vernoemd. De brug in de Plantagebuurt tussen het Tropenmuseum en de Muiderpoort heet voortaan de Henriëtte Pimentelbrug. De verzetsvrouw was directrice van de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp zij bij het in veiligheid brengen van honderden Joodse kinderen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verrichte de opening. Bij de plechtigheid waren ook kinderen aanwezig die tijdens de oorlog in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg hadden gezeten. Dat meldt de Amsterdamse televisiezender AT5. “Henriëtte Pimentel is heel belangrijk geweest in het verzet. Dankzij haar zijn er talloze kinderen gered van een gruwelijke dood”, zei Halsema in haar toespraak.

Kinderopvang in afwachting van deportatie
Het voormalige theater aan de Plantage Middenlaan had vanaf oktober 1942 een dubbele functie. Joden die waren opgeroepen voor deportatie, moesten zich hier melden. Maar Duitse soldaten brachten hier ook de Joden uit Amsterdam en de provincie Noord-Holland naartoe die waren opgepakt tijdens een razzia. Behalve een doorgangspunt was het gebouw ook een gevangenis.

Kinderen tot dertien jaar moesten in de crèche wachten op deportatie. Daarvoor werden zij gescheiden van hun ouders. Vrijwel direct legde Walter Süskind, die leiding had over het Joodse personeel dat in de Schouwburg werkte toen het nog een theater was, contact met verzetsman Joop Woortman. Samen met Pimentel bedachten ze verschillende manieren om de kinderen uit de crèche te smokkelen. Kinderen konden wegkomen via de huizen van de buren of de tuinen achter het gebouw. Ook kwam het voor dat de kinderen gingen wandelen en niet meer terugkwamen.

Herinnering
Op 26 juli 1943 werden alle kinderen en medewerkers uit de crèche gehaald en op transport gezet. Onder hen was ook Pimentel. De functie van de kinderopvang bleef echter bestaan en het smokkelwerk ging door. Uiteindelijk ging het gebouw in september 1943 definitief dicht en zijn de overgebleven kinderen en verzorgers gedeporteerd.

Henriëtte Pimentel
Henriëtte Pimentel

Henriëtte Pimentel stierf in Auschwitz op 17 september 1943. Ze werd 67 jaar oud. Dankzij haar en verschillende verzetsgroepen zijn naar schatting zo’n zeshonderd Joodse kinderen gered. Een van de mooiste bruggen van Amsterdam herinnert voortaan aan haar werk.

Lees ook:
Betty Goudsmit-Oudkerk (96) overleden

Betty Goudsmit-Oudkerk, een bekende verzetsheldin van Joodse komaf, is zondag in de vroege morgen op 96-jarige leeftijd overleden. Ze was het nog laatste levende personeelslid van de Joodse crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg. Tijdens de Sjoa lukte het Goudsmit-Oudkerk samen met collega’s om vele honderden Joodse kinderen te redden door ze weg te smokkelen. Ze was kinderverzorgster, zeventien jaar oud en werkte enthousiast aan mee aan deze vorm van verzet.

Categorie:

Home » Nieuws » Verzetsvrouw Henriëtte Pimentel krijgt monumentale brug in Amsterdam