België en Israël ruziën over import goederen uit betwiste gebieden

Flickr

Israël is kwaad op België omdat het controles gaat houden op goederen uit Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte. Het land wil dat doen in het kader van de EU-regel die stelt dat producten uit de betwiste gebieden een etiket moeten hebben waarop staat dat het uit die gebieden vandaan komt. Een Belgisch importverbod komt er niet. Inmiddels heeft de Israëlische onderminister Idan Roll van Buitenlandse zaken een aantal ontmoetingen met federale parlementsleden en ambtenaren van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken afgezegd. Hij is deze week op bezoek bij onze zuiderburen. De Palestijnse premier is erg blij met de Belgische maatregel. 

‘De beslissing van de Belgische overheid om producten uit Judea en Samaria te labelen versterkt extremisten, bevordert de vrede in de regio’s niet en bewijst dat België niet wil bijdragen aan de regionale stabiliteit’, schreef Roll op Twitter, die wel op bezoek ging bij een Brusselse burgemeester van de PS. In een reactie op Roll laat minister Sophie Wilmès (MR) van Buitenlandse Zaken weten zijn actie te betreuren. Ze zegt ook dat België zich ‘louter het internationaal en Europees recht houdt’. Omdat het moeilijk is de exacte oorsprong van producten vast te stellen, ‘schroeven de ministeries van Economische Zaken en Financiën de controle op invoer uit Israël op om producten uit de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden beter te kunnen identificeren’

De Belgische maatregel komt ruim een half jaar na de mini-oorlog tussen Israël en Hamas. Toen liepen de gemoederen binnen de federale regering hoog op tussen linkse en rechtse partijen. De linkse partijen Groen!, Ecolo, PS en Vooruit! eisten sancties van België tegen Israël, maar daar was met name de christendemocratische CD&V tegen. Uiteindelijk liep alles met een sisser af. Wel spraken de partijen af later met een andere maatregel tegen Israël te komen. De verscherpte controles van producten uit de West Bank en Golan-hoogte zijn daarvan nu het resultaat. Minister Wilmès van de Franstalige liberale MR, en zelf van Joodse komaf, moet de maatregel nu verdedigen.

Het Belgische beleid is een uitvloeisel van EU-beleid rond producten uit de betwiste gebieden. Die stelt dat dat producten uit de betwiste gebieden een etiket moeten hebben waarop staat dat het uit die gebieden vandaan komt. Israël is het enige land ter wereld dat in de EU met een dergelijke regel te maken heeft. Bij andere betwiste gebieden in andere staten zoals Tibet, de Westelijke Sahara of Noord-Cyprus geldt een dergelijke regel niet. Pro-Israëlische krachten in Europa zijn tegen de labels en bestrijden ze. Sommige landen voeren de regel ook niet uit. De Pro-Palestijnse beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties juicht de etikettenregel toe.

De Palestijnse premier Mohammad Shtayyed is erg tevreden met de Belgische aanscherping. Hij twittert: ‘We prijzen het besluit van België. Het is van cruciaal belang voor de internationale gemeenschap om de illegale nederzettingen van Israël aan te pakken, die de tweestatenoplossing en de mogelijkheid tot vrede uithollen.’ Volgens de Palestijnse Autoriteit (PA) van president Mahmud Abbas, waar Shtayyed voor werkt, moeten alle Europese landen België volgen.

Lees ook:
Vlaamse groenen halen bakzeil met eis om Belgische sancties tegen Israël
Voorzitter Meyrem Almaci van regeringspartij Groen heeft bakzeil gehaald met haar pleidooi voor Belgische sancties tegen Israël naar aanleiding van de strijd van dat land tegen Hamas. De voorvrouw van de Vlaamse zusterpartij van GroenLinks legde haar eisen maandagavond in VRT-programma De Afspraak op tafel. Na overleg in het kernkabinet blijkt dat andere coalitiepartijen geen trek hebben in eenzijdige maatregelen tegen Israël. De Belgische regering volgt de lijn van de Europese Unie inzake het opgelaaide conflict.


Categorie: |

Home » Nieuws » België en Israël ruziën over import goederen uit betwiste gebieden