Laatste poging De Wever om Joodse kiezers te winnen

wiki

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever (N-VA), ook wel de machtigste politicus van België genoemd, heeft met een interview in Joods Actueel een laatste poging ondernomen om Joodse kiezers in zijn stad voor zich te winnen. Het gesprek kwam er nadat zijn federale staatssecretaris en partijgenote Zural Demir Joodse scholen over een kam schoor met orthodox-islamitische scholen. Dit tot ontsteltenis van Joods België. In het vraaggesprek uit De Wever, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag lijsttrekker in zijn stad is, kritiek op het Belgische gelijke kansencentrum UNIA. Die organisaties zou moslims bevoordelen boven Joden. Met dezelfde Demir ontstond er in 2017 een rel rondom UNIA. Ook staat De Wever stil bij de jacht op de Joodse stem in de Scheldestad, die sinds dit voorjaar aan de gang is.

“Racisme bestaat, discriminatie bestaat en antisemitisme bestaat en dat dient zeker aangepakt te worden. Maar de manier waarop UNIA de zaken aanpakt? Of die al ooit zoden aan de dijk gebracht heeft, durf ik  echt te betwijfelen,” zegt De Wever, die twijfelt aan de oprechtheid en effectiviteit van het gelijke kansencentrum dat discriminatie moet tegengaan. Volgens zijn partijgenote Demir zou de organisatie Turkse en Marokkaanse Belgen voortrekken op Joodse Belgen. Er zou te weinig aandacht zijn voor de bestrijding van het antisemitisme en ook zou er een pro-Palestijns gedachtegoed bij Unia overheersen. De Wever nu over UNIA: “Ik durf hardop te zeggen dat ik geen vertrouwen heb in de huidige leiding die nu slechter is dan ooit voordien. Ik leid dat af uit de dossiers die ze proactief benaderen. Daarbij nemen ze allerlei maatschappelijke stellingen in waarbij de vraag rijst of dat wel echt tot hun taak kan gerekend worden.”

In het interview gaat de Antwerpse burgemeester ook in op de veiligheidssituatie van de Joden in zijn stad. “We hebben als stad heel wat maatregelen genomen. Kijk naar de investeringen die we gedaan hebben met het cameranetwerk. Het zijn camera’s waar een kostenplaatje van 30.000 euro per stuk aanhangt. Er is ook het politie-dispositief van 41 man voor de diamant en de Joodse buurt,” aldus De Wever, die benadrukt dat zijn ambtenaren goed samenwerken met Shmira, de Joodse veiligheidsdienst. “Ik weet dat er ook een vraag is om personeelskosten te dekken, de enige belofte die ik daarover kan doen is dat ik het grondig zal bekijken. Wat betreft de militairen, die zullen op termijn opgaan in het nieuwe veiligheidskorps maar ik heb minister Jambon voorspeld dat het rekruteren en opleiden van de mensen jaren zal duren. Iedereen begrijpt dat een korps van tweeduizend man sterk er niet van vandaag op morgen staat.” Hiermee doelt de burgemeester op de militairen die nog steeds patrouilleren in de straten van Antwerpen vanwege de terreurdreiging.

Gedurende de afgelopen maanden kwamen nagenoeg alle partijen in Antwerpen met Joodse kandidaten op hun kieslijsten om de Joodse stem voor zich te winnen. Ook het Vlaams Belang, een van de grootste concurrenten van De Wevers N-VA. Hij ziet de jacht op Joodse kiezers ‘met lede ogen aan omdat het, om het op zijn Antwerps te zeggen, een zottekesspel is geworden’. “En dan slaagt iemand die geen affiniteit met onze stad heeft erin om de hele Joodse cultuur te herleiden tot een hand geven of geen hand geven. Dat was geen verheffend spektakel. Men gaat er op den duur ook van uit dat er zoiets als ‘de’ Joodse stem’ bestaat die je in ‘bulk’ kan kopen. Alsof het niet om individuen gaat of aparte persoonlijkheden. Ik heb de Joodse gemeenschap in de afgelopen zes jaar goed leren kennen en heb ze er nooit op betrapt dat als er eentje ‘wit’ zegt, dat ze dan allemaal wit zeggen, het tegendeel is eerder waar.”

Desalniettemin heeft ook De Wever zondag iedere stem nodig. In 2012, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, werd hij met ruim een derde van de stemmen in Antwerpen de grootste partij en zoog hij het rechts-nationalistische Vlaams Belang leeg. Na zes jaar besturen met de christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD staat zijn Vlaams-nationalistische N-VA in de peilingen onder druk. De partij duikt onder de dertig procent en moet veel stemmen prijs geven aan het Vlaams Belang, dat groeit naar elf procent. De Wever heeft al gewaarschuwd dat een stem voor die partij een keuze zal zijn voor de linkse partijen, omdat hij zich wil houden aan het aloude cordon sanitaire. Deze schutkring verhindert het Vlaams Belang om mee te besturen en mede daarom zijn de linkse partijen vrijwel altijd in regeringen terechtgekomen. De Wever zegt samenwerking met de groene partij Groen niet uit te sluiten als er over rechts geen meerderheid kan worden gemaakt. Zijn N-VA is rechts-conservatief en profileert zich graag als de Vlaamse CSU.

De Wever wordt ook wel de machtigste politicus van België genoemd omdat zijn N-VA de grootste partij is op federaal en Vlaams niveau. Hij zit weliswaar niet in de federale of Vlaamse regering, maar heeft als N-VA-leider achter de schermen erg veel macht.

Categorie: | |

Home » Nieuws » België » Laatste poging De Wever om Joodse kiezers te winnen