IJsjes-rel krijgt staartje bij Unilever: voortaan strengere regels voor dochterbedrijven

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Dochterbedrijven van Unilever krijgen van het moederconcern in de toekomst minder vrijheid. Dat is de uitkomst van de ijsjes-rel rond Ben & Jerry’s van afgelopen zomer. Toen kondigden de Amerikaans-Joodse ijsmakers geen ijs meer te zullen verkopen in de Palestijnse gebieden vanwege het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen. De verontwaardiging in de Joodse wereld was groot en Unilever werd er ook op aangekeken. In de regels stond echter dat dochterbedrijven zoals Ben & Jerry’s vrij zijn om dergelijke stappen te ondernemen. In de toekomst zullen die praktijken voorbij zijn, aldus Unilever.

Als Unilever bedrijven koopt, zullen die minder vrijheid van handelen krijgen dan Ben & Jerry’s kreeg toen het in 2000 door het levensmiddelenconcern werd overgenomen. Dat zegt Hanneke Faber, die het hoofd is van de voedselafdeling van Unilever, tegen het Het Financieele Dagblad (FD). In de zomer besloot Ben & Jerry’s geen ijs meer te verkopen in de betwiste Palestijnse gebieden als antwoord op het Israëlische beleid in die gebieden. Er kwam veel verontwaardiging, met name uit Israël en de Joodse wereld. Inmiddels hebben vier Amerikaanse staten Ben & Jerry’s al in de ban gedaan en hun aandelen in Unilever verkocht.

Nog eens 35 staten hebben regels die hun staatspensioenfondsen verbieden te beleggen in bedrijven die bij boycots tegen Israël betrokken zijn. Het populaire ijsmerk en Unilever kunnen dus nog meer klappen in de Verenigde Staten verwachten. Het moederconcern was nooit voor de actie van Ben & Jerry’s, maar kon er weinig tegen beginnen omdat het dochterbedrijf in 2000 bij de overname behoorlijk wat vrijheid bedongen heeft. Zo heeft Ben & Jerry’s een ‘maatschappelijke missie’ waarin het bedrijf gaat voor duurzaamheid en meer sociale gelijkheid. Ook zet het zich in voor vluchtelingen en andere kwetsbare groepen.

Hoewel Unilever ook een ‘missie’ heeft – het bevorderen van duurzaamheid – wil het concern nu van de vrijheid van handelen van toekomstige dochterbedrijven af. De directie moet kunnen ingrijpen indien zich nog een situatie zoals de anti-Israël-actie van Ben & Jerry’s voordoet. In feite bogen de ijsmakers voor anti-Israëlbeweging Boycots, Desinvesteren en Sancties (BDS), die jarenlang druk uitoefende om een degelijke stap tegen Israël te nemen. Ben & Jerry’s heeft ook een fabriek in Israël, maar die gaat vanaf eind dit jaar alleen nog ijs produceren voor de Israëlische markt. De licentie wordt dan aangepast, zodat de Palestijnse gebieden verboden verkoopgebied zullen zijn. In Israël is de verontwaardiging groot, onder meer omdat de ijsmakers een Joodse achtergrond hebben en kosjere ijsjes produceren.

Over Ben & Jerry’s
De Amerikaanse jeugdvrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield ontmoetten elkaar tijdens gymles op de middelbare school. Ze deelden hun liefde voor lekker eten met elkaar en gingen na het behalen van hun diploma hun eigen weg. In 1978 troffen ze elkaar opnieuw en besloten ze om samen een ijsbedrijf te beginnen. Met een simpele cursus ijsbereiding als basis begonnen ze met een startkapitaal van 12.000 dollar hun eigen ijswinkel. Die werd gesticht in een gerenoveerd benzinestation in de Amerikaanse staat Vermont.

Toen de vraag naar hun ijs groter werd, besloten Ben en Jerry aandelen van hun bedrijf op de beurs te verhandelen. Sinds 1996 is Ben & Jerry’s ook in Nederland verkrijgbaar en eind jaren negentig opende het concern zelfs een winkel in de Amsterdamse Leidsestraat. Het bezoek van de oprichters zelf leverde langer rijen aan klanten en fans op. In augustus 2000 werd het bedrijf verkocht aan Unilever en mede daardoor wordt Ben & Jerry’s wordt inmiddels ook in Nederland geproduceerd. De ijsfabriek staat in het Overijsselse Hellendoorn. Het ijs wordt in Nederland en daarbuiten verkocht in eigen winkels, maar ook in supermarkten, videotheken, benzinestations en bioscopen, zij het voorverpakt.

Lees meer:
Waarom Ben en Jerry bogen voor BDS

Een ijsje van Ben en Jerry’s kopen op de Westelijke Jordaanoever en in het oosten van Jeruzalem is er straks niet meer bij, want de Amerikaanse ijsgigant heeft besloten om daar geen ijsjes meer te verkopen. Het bedrijf wil de betwiste gebieden in Israël en de Palestijnse gebieden voortaan omzeilen, omdat verkoop aldaar in strijd is met de waarden van de firma. Ben & Jerry’s is onderdeel van de Nederlandse multinational Unilever en werd gesticht door twee Joodse ijsmakers. De meeste smaken zijn kosjer en ook staat er een fabriek in Israël.


Categorie: |

Home » Nieuws » IJsjes-rel krijgt staartje bij Unilever: voortaan strengere regels voor dochterbedrijven