Tien jaar koning Willem-Alexander: tien hoogtepunten voor Joods Nederland

AMSTERDAM - Uitreiking Erasmusprijs aan David Grossman in het Koninklijk Paleis op de Dam. Foto: FRANK VAN BEEK

Koning Willem-Alexander zit tien jaar op de troon. Samen met zijn familieleden viert hij Koningsdag in Rotterdam, waar een uitgebreid programma is samengesteld. Hoewel de Joodse gemeenschap vandaag geen officiële rol heeft, was de koning in de afgelopen tien jaar geregeld in Joodse kringen te vinden. Jonet.nl berichtte daar meestal over. Hieronder treft u een compilatie: tien hoogtepunten van de koning in Joods Nederland. De redactie van Jonet.nl wenst de koning mazzeltov met zijn tienjarig jubileum.

1. Willem-Alexander spreekt over Wilhelmina op een lege Dam

Het Centraal Joodse Overleg (CJO) is lovend over de toespraak die koning Willem-Alexander op 4 mei op de Dam in Amsterdam hield. In de rede stipte de vorst de niet onomstreden rol van zijn voorganger koningin Wilhelmina aan. Veel Joden vinden dat zij hen in de oorlog in de steek heeft gelaten door tijdens haar toespraken voor Radio Oranje amper stil te staan bij de Jodenvervolging. De huidige koning stelt zich juist sympathiek op tegenover de Joden. In januari werd hij in Israël geconfronteerd met de mening van overlevenden over zijn overgrootmoeder. Zij koesteren veelal wrok jegens haar. Lees meer…


2. Koningspaar bezoekt Obrechtsjoel

‘De koning en koningin gingen naar de NIHS vanwege het 375-jarig bestaan van dit kerkgenootschap. Ze brachten een bezoek aan de Obrechtsjoel, werden er hartelijk ontvangen door het bestuur en kregen een rondleiding. Ook ontmoetten ze vertegenwoordigers van verschillende Joodse organisaties, zoals Maccabi Nederland en leden van de Joodse beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn. Daarnaast spraken ze met Joodse studenten, docenten en leerlingen. Lees meer…

Koningspaar bezoekt NIHS, 2013 (YouTube)

3. Willem-Alexander onder de indruk van overlevenden in Beth Juliana

‘Koning Willem-Alexander heeft vanuit Israël een statement gemaakt over de Sjoa. “We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren,” zei hij in Herzliya tegen een verslaggever. De koning was daar om bewoners en medewerkers van het Joods-Nederlandse verzorgingstehuis Beth Juliana te bezoeken. Daarvan was hij erg onder de indruk, zo liet hij na afloop weten. Later ging hij naar het World Holocaust Forum in Jeruzalem om zich te voegen bij andere staatshoofden en regeringsleiders. Lees hier meer…

(Willem-Alexander bij beth Juliana, bron: EO)

4. Weinig achterstanden te zien op ‘koninklijke pr-reis’ – Oranjes op Joods Curaçao

‘Terwijl de Oranjes te voet hun ronde maken door Willemstad loopt de bebaarde Michael Metsch samen met zijn vrienden Danny Abady en Andy Frenkel door het pittoreske centrum. Hij is één van de weinige Joden op Curaçao die orthodox leeft. Hij is trots op zijn eerdergenoemde zus Michelle. Maar ook zelf vindt hij het koninklijke bezoek een belevenis. “Het is de eerste keer dat ik de koning heb gezien. Ik heb dan ook het gebed voor het aanschouwen van een regerend vorst uitgesproken.” Hij reciteert het gebed nog maar eens een keer: “Geprezen bent U, onze God, Koning van de wereld, die van zijn Glorie heeft gegeven aan vlees en bloed.” Lees hier meer…

De Oranjes op de Emmabrug (foto: D. Serphos)

5. Nationaal Holocaust Namenmonument geopend door koning Willem-Alexander

‘Koning Willem-Alexander heeft het Nationaal Namenmonument (NHN) geopend. Dat deed hij door als eerste met initiatiefnemer Jacques Grishaver door het gedenkteken te lopen. Het werk, dat is ontworpen door de Joods-Amerikaans-Poolse architect Daniel Libeskind, bevat de bijna 103.000 namen van Joden, Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Na vijftien jaar heeft Nederland eindelijk zijn nationale Sjoa-monument. Bij de opening waren onder meer demissionair premier Mark Rutte (VVD), burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam en ambassadeur Naor Gilon van Israël aanwezig. Vanaf maandag is het gedenkteken toegankelijk voor het publiek. Lees meer…

Jacques Grishaver en Willem-Alexander bij de namenwand (NPO)

6. Willem-Alexander citeert bekende Joodse wetenschapper in kersttoespraak

In zijn jaarlijkse kersttoespraak heeft koning Willem-Alexander een citaat gebruikt van de bekende Brits-Joodse neuroloog Oliver Sacks. In zijn rede toonde het staatshoofd begrip voor de grote onzekerheid waar burgers mee kampen en maande hij de politiek dat de tijd van uitstellen voorbij is. “Wat voor samenleving willen we eigenlijk? En hoe houden we vast aan onze waarden – vrijheid, gelijkwaardigheid, sociale rechtvaardigheid – op weg naar een nieuw evenwicht?” zei de koning op Eerste Kerstdag. Oliver Sacks bood velen in en buiten Groot-Brittannië inspiratie.

B. Maat, RVD

7. Willem-Alexander opent expositie ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’

‘Koning Willem-Alexander heeft de expositie ‘Joden en het Huis van Oranje. 400 bewogen jaren’ geopend. Dit deed hij dinsdag in de Portugees Israëlietische Synagoge in Amsterdam. Aansluitend kreeg hij een rondleiding in het Joods Historisch Museum (JHM), waar hij de tentoonstelling zelf mocht aanschouwen. Ook nam de vorst de publicatie ‘Joden en het Huis van Oranje. Vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur’ in ontvangst. De expositie belicht de bijzondere relatie die de Joodse gemeenschap en het Huis van Oranje door de eeuwen heen hebben gehad. “Het is een hele bijzondere tentoonstelling,” aldus de koning na afloop. “Ik ben heel blij dat deze tentoonstelling er is en dat ik hem heb mogen openen.” Lees meer…

Willem-Alexander
Willem-Alexander in de Portugees-Israëlietische Synagoge (bron: AT5)

8. Koning heropent Anne Frank Huis

‘Koning Willem-Alexander opent op donderdagochtend 22 november het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam. In het vernieuwde museum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging verteld in samenhang met de geschiedenis van de onderduikers in het Achterhuis, zo meldt de Anne Frank Stichting in een bericht. De koning zal de openingshandeling verrichten samen met de leden van het jongerenteam van de Stichting. Zij zetten zich in tegen vooroordelen en discriminatie. Daarna  krijgt de koning een rondleiding door het museum en spreekt hij met medewerkers. Willem-Alexander was nog nooit als koning in het Anne Frankhuis. Als kroonprins heeft hij het museum wel eens bezocht. Lees meer…

wikipedia commons

9. David Grossman krijgt Erasmusprijs 2022 uit handen van de koning

‘In de burgerzaal van het koninklijk Paleis op de Dam heeft de Israëlische schrijver David Grossman (61) de Erasmusprijs 2022 gekregen uit handen van koning Willem-Alexander. Met deze prijs wil de De Stichting Praemium Erasmianum zijn kunstenaarschap eren en lezers de kans geven zijn werk te ontdekken op opnieuw te ontdekken: ‘Als troost, en als leidraad hoe mens te zijn.’ Grossman, die in zijn dankwoord zei al jong kunstenaar te willen zijn, stond stil bij tikoen olam en Etty Hillesum. De laudatio was van schrijfster Nazmiye Oral. In de zaal waren veel bekende Joodse Nederlanders aanwezig. Lees verder…

St. Praemium Erasmianum / F. van Beek

10. Koningspaar legt steentjes bij Sjoa-monument Oostenrijk, NHM krijgt donatie van vier ton

‘Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een krans en steentjes gelegd bij het Sjoa-monument van Oostenrijk. Dat deden ze op de eerste dag van hun driedaagse staatsbezoek aan het Alpenland. De twee zijn dinsdag nog in Wenen, waar ze te gast zijn bij bondspresident Alexander van der Bellen, en gaan woensdag naar Graz. Zoals gebruikelijk werken ze een druk en vol programma af om zoveel mogelijk van het land te kunnen zien. Op dinsdag was er een verrassing: de Oostenrijkse regering doneert 400.000 euro aan het Nationaal Holocaustmuseum in wording. Lees verder…

Koning en koningin in Wenen (bron: RVD)

Lees ook:
‘Willem-Alexander moet begrip tonen voor het feit dat Joods Nederland zo klein is’

Opperrabbijn Binyomin Jacobs (64) mag als voorzitter van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken plaatsnemen in de Nieuwe Kerk voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Gisteren publiceerde Jonet.nl het eerste deel van een interview over zijn kijk op de Nederlandse monarchie en zijn bewondering voor prinses Máxima. In deel twee kijkt Jacobs naar de toekomst. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Tien jaar koning Willem-Alexander: tien hoogtepunten voor Joods Nederland