Toekomst van Sjoel West ziet er rooskleuriger uit

FB

Na een onverwachte dood van bestuurder Erwin Brugmans van Sjoel West, viel de kleine synagoge in de Amsterdamse wijk De Baarsjes in een organisatorisch gat. Onlangs organiseerden betrokken sjoelgangers samen met parapluorganisatie het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) een bijeenkomst voor de toekomst van de sjoel. Omdat er geen organisatorische pilaren meer zijn zoals Brugmans en wijlen Bloeme Evers-Emden moet de tering naar de nering gezet worden. Dat is gelukt, zo meldt Sjoel West in haar nieuwsbrief. Het gevoel is er ook weer.

‘Op zondagavond 4 juli zijn we voor het eerst weer in sjoel bij elkaar geweest, in sjoel en ook tegelijk een flink aantal mensen via de Zoom’, aldus de briefschrijvers. ‘Alles bij elkaar waren we met ruim 25 mensen. We waren weer onder ons en er waren ook twee vertegenwoordigers van de NIHS-Amsterdam. Doel: gaan we weer verder met onze sjoel, hoe gaan we verder en wie doet wat?’ Op de deze vraag klonk een volmondig ‘ja’. ‘Er heerst echt het gevoel dat we weer bij elkaar willen komen en hoe fijn was het om elkaar weer te zien, te begroeten, te ellebogen, en te ontmoeten. Wat gaf dat een heerlijk gevoel. We zijn weer bij elkaar!’

Brugmans en Evers-Emden worden gemist, maar er is hoop en energie voor de toekomst van de synagoge. Er is een nieuw bestuur samengesteld dat bestaat uit David Soesan, Marion Bruinhard en Nathan Bouscher. Ook zijn er allerlei vrijwilligers naar voren gekomen die diverse taken op zich zullen nemen, van schoonmaken Kiddoesj klaarzetten en van het organiseren van culturele activiteiten tot aan de ‘Tenach leesgroep doordeweek’. De briefschrijvers: ‘Gelukkig waren er heel wat taken te verdelen zodat er voor iedereen wel een taak was om op zich/haar te nemen’. Op 5 september komen de actieve sjoelgangers weer bijeen.

Over de synagoge
Sjoel West is een kleine, intieme synagoge gelegen in het stadsdeel Amsterdam West. De sjoel werd in 1957 gesticht door de Joodse huisarts Sander Israëls. Jarenlang werd sjoel gehouden in een pand aan de Vasco da Gamastraat, waar de familie Evers, Hans en Bloeme Evers, eind jaren zestig samen met hun kinderen deze sjoel een impuls gaven. De sjoel wordt momenteel gedragen door bezoekers uit met name de stadsdelen Amsterdam West en Nieuw-West. Door een verkaveling van de ruimten, verhuisde Sjoel West in 1997 naar het huidige adres in de Willem Schoutenstraat. De inrichting werd door de bezoekers zelf verzorgd, inclusief het schilderwerk, de aankoop van meubelen en het aanleggen van de verlichting. Architect Piet Cohen gaf het interieur kleur.

Noodklok
Ongeveer 1,5 jaar geleden kwam Sjoel West in de problemen. In het najaar van 2017 luidde voorzitter Brugmans de noodklok omdat het aantal bezoekers te gering was om de synagoge draaiende te houden. Er volgende een bijeenkomst met bezorgde Joden en niet-Joden, en er werd gekozen voor een zogenoemde ‘outreach campagne’. Nieuwe mensen werden bereikt door extra activiteiten te organiseren en een levendige nieuwsbrief op te zetten. Ook kwamen er noviteiten, zoals de Sjoel West-wisselbeker. De weg naar boven werd weer gevonden. Het slaan van de mezoeza en het onthullen van het naambord zijn een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de sjoel.

Lees ook:
Erwin Brugmans (70), de bruggenbouwer van Sjoel West, overleden – in memoriam
Brugmans was 34 jaar lang betrokken bij de kleine synagoge in de Amsterdamse wijk De Baarsjes, die een paar jaar geleden nog in de problemen kwam vanwege te weinig bezoekers. Samen met anderen wist Brugmans de sjoel te redden en werd de weg naar boven gevonden. Zijn plotselinge overlijden komt als een schok voor het bestuur van Sjoel West, de gemeenteleden en de vele mensen in zijn sociale netwerk.



Categorie:

Home » Nieuws » Toekomst van Sjoel West ziet er rooskleuriger uit